Advisory Board του ΠΜΣ

Στο Advisory Board του ΠΜΣ «Αειφορικός Σχεδιασμός Αρχιτεκτονικού Χώρου» συμμετέχουν εξειδικευμένοι και έμπειροι επαγγελματίες στον χώρο του αντικειμένου του ΠΜΣ, αλλά και καθηγητές Πανεπιστήμιων εντός και εκτός Ελλάδος. Οι περισσότεροι έχουν συνεισφέρει στο πρόγραμμα μέσω διαλέξεων στα μαθήματα, προσκαλώντας σπουδαστές και διδάσκοντες σε συνέδρια, αλλά και δράσεις των φορέων όπου ανήκουν, επίσης έχουν προσφέρει θέσεις εργασίας σε σπουδαστές, σχετικές με το γνωστικό αντικείμενο, ακόμα και έχουν υπάρξει σπουδαστές του ίδιου του ΠΜΣ.


 

  • Μίνα Χατζηαθανασίου, Γενική Γραμματέας του Δήμου Γαλατσίου

Η κα Μίνα Χατζηαθανασίου είναι η Γενική Γραμματέας του Δήμου Γαλατσίου, Αρχιτέκτων Μηχανικός (ειδίκευση στη Διαχείριση Κρίσεων και Καταστροφών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και Γενική Διευθύντρια του Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων «Αντώνης Τρίτσης» της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο την εποπτεία και τον συντονισμό του Φ.Δ. για την συντήρηση και την ανάδειξή του. Επιπλέον, η κα Χατζηαθανασίου είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και επιτελικό στέλεχος της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης. Ενώ από το 2023 αποτελεί υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, με τίτλο: “Δημόσιες Πολιτικές και Διαχείριση των Αστικών Υπαίθριων Χώρων: η περίπτωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Αντώνης Τρίτσης”.

 

  • Στέλλα-Σοφία Κυβέλου, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου 

Η κα Στέλλα-Σοφία Κυβέλου-Χιωτίνη, είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, του Παντείου Πανεπιστημίου με πολυετή διδακτική εμπειρία. Είναι αρχιτέκτων μηχανικός, με μεταπτυχιακό τίτλο και διδακτορικό δίπλωμα στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, εξειδικευμένη σε ζητήματα τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης και Ευρωπαϊκής πολιτικής περιβάλλοντος (EIPA, Maasticht). Διαθέτει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα στα ζητήματα της Ευρωπαϊκής χωρικής ανάπτυξης και συνοχής και είναι διευθύντρια του Εθνικού Σημείου Επαφής ESPON2013 (2008–2015). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται σε ζητήματα ανάπτυξης «χωρίς αποκλεισμούς», χωρικής διάστασης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, γαλάζιας ανάπτυξης, θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, γεωφιλοσοφίας και γεωπολιτικής, καθώς και ήχου και θορύβου στην πόλη, θορύβου και οικολογικών ανισοτήτων, του ήχου ως παράμετρού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, της βελτίωσης του ηχητικού περιβάλλοντος στην πόλη, της έννοιας της αισθητηριακής πόλης, της θεωρίας και έννοιας του ηχοτοπίου και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, της ακουστικής οικολογίας, της έννοιας και πρακτικής του ηχητικού περιπάτου. Λόγω της ιδιότητάς της ως καθηγήτριας και ερευνήτριας σε θέματα χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ιδίως σε συνάρτηση με ζητήματα ήχου και θορύβου, η κα Κυβέλου-Χιωτίνη, θεωρείται απολύτως εξειδικευμένη να διδάξει την ενότητα ηχητικού σχεδιασμού περιβάλλοντος με τρεις (3) διαλέξεις.

 

  • Γοσποδίνη Άσπα, Διευθύντρια ΠΜΣ – Αστικές Αναπλάσεις, Αστική Ανάπτυξη και Αγορά Ακινήτων

Η κα Αναστασία Ασπασία (Άσπα) Γοσποδίνη είναι Καθηγήτρια Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού, Διπλ. Αρχιτέκτονας, MSc, PhD Bartlett School, UCL. Είναι Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου «Μορφολογίας και Σχεδιασμού Αστικού Χώρου» και Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αστικές Αναπλάσεις, Αστική Ανάπτυξη και Αγορά Ακινήτων» του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει υπηρετήσει ως Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου & Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (ΟρΘε) (2010-11). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στις αστικές αναπλάσεις, την αστική αναγέννηση και ανάπτυξη, τους μετασχηματισμούς των νέων αστικών τοπίων και τις νέες αστικές οικονομίες, την παγκοσμιοποίηση και την «ταυτότητα του τόπου», τις ευφυείς πόλεις και τις συρρικνούμενες πόλεις. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα ερευνητικών εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συγγράψει και εκδώσει πάνω από 10 βιβλία. Το δημοσιευμένο έργο της έχει διακριθεί με 4 διεθνή βραβεία, από το AESOP & το GPEAN το 2005, 2006 2007, 2008, για την καλύτερη δημοσιευμένη εργασία στον αστικό σχεδιασμό. Το δημοσιευμένο έργο της έχει λάβει περισσότερες από 900 ετεροαναφορές. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής 8 διεθνών επιστημονικών περιοδικών πολεοδομίας και αστικού σχεδιασμού και Πρόεδρος των Οργανωτικών και Επιστημονικών Επιτροπών της σειράς των Διεθνών Συνεδρίων ‘CHANGING CITIES: Spatial, Design, Landscape and Socioeconomic dimensions’ (2013, 2015, 2017, 2019, 2022, 2024) τα οποία έχουν προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας την τελευταία δεκαετία. Τις χρονιές 2022 και 2024 συμμετείχαν στα συνέδρια σπουδαστές και διδάσκοντες του ΠΜΣ. 

 

  • Μωραΐτης Κώστας, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Ο κος Κωνσταντίνος Μωραΐτης είναι αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ. Η Διδακτορική Διατριβή του έχει τον τίτλο: Το Τοπίο πολιτιστικός προσδιορισμός του τόπου. Παρουσίαση και θεωρητικός συσχετισμός των σημαντικότερων νεότερων προσεγγίσεων της τοπιακής επεξεργασίας του τόπου (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ). Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές Ηθικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο αισθητικής φιλοσοφίας (Université I de Paris, Panthéon-Sorbonne, 1980-1981), ενώ έχει ολοκληρώσει και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών ΕΜΚΑΙΣ (Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αθήνα, 1981-1982). Διδάσκει στο ΕΜΠ από το 1983 και σήμερα κατέχει τη βαθμίδα του Καθηγητή. Είναι υπεύθυνος του μεταπτυχιακού σεμιναρίου «Ιστορία και Θεωρία του Τοπίου». Έχει δημοσιεύσει αρχιτεκτονικά έργα και επιστημονικά άρθρα, έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις, ενώ έχει συγγράψει και κείμενα διδασκαλίας τοπιακού σχεδιασμού. Έχει διακριθεί πολλές φορές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τέλος, έχει λάβει δύο φορές το 1ο βραβείο σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς: Αστικός και Τοπιακός Σχεδιασμός για την πόλη του Lviv-Ukrania (2008), Σχεδιασμός Κέντρου Ολιστικής Ιατρικής στην Αλόννησο (1998).

 

  • Κατερίνα Καρανίκου, Αρχιτέκτων μηχανικός /A-team architecture & design

Η κα Κατερίνα Καρανίκου είναι Αρχιτέκτων μηχανικός (ΕΜΠ) και μαζί με τον κ Γιώργο Σταματάκη είναι τα ιδρυτικά μέλη της A – team ΜΕΛΕΤΗ Ε.Π.Ε., μιας  εταιρείας Αρχιτεκτόνων, Μηχανικών και Designers, με αντικείμενο την ανάληψη, κατάρτιση, εφαρμογή, εξειδικευμένο σχεδιασμό και εκτέλεση μελετών, επιβλέψεων και κατασκευών πάσης φύσεως τεχνικών και κτιριακών έργων, συμπεριλαμβανομένων και της κατασκευής, ανάπλασης και αρχιτεκτονικής ή αισθητικής διαμόρφωσης εξωτερικών και εσωτερικών χώρων όπως γραφείων, κατοικιών, καταστημάτων, επαγγελματικών και εκθεσιακών χώρων. Ανέλαβαν την νέα πρόταση εσωτερικής διαμόρφωσης των γραφειακών χωρών του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ, στο Μαρούσι.

 

  • Σοφία Παντουβάκη, Καθηγήτρια Aalto University

H κα Σοφία Παντουβάκη είναι Καθηγήτρια Ενδυματολογίας Θεάτρου και Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φιλανδίας. Οι επαγγελματικές της συνεργασίες περιλαμβάνουν πάνω από 70 παραγωγές στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την όπερα, το μπαλέτο και σύγχρονο χορό σε μεγάλα θέατρα στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Φινλανδία, συμπεριλαμβανομένων της Ελληνικής Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Φεστιβάλ Αθηνών, του Εθνικού Μπαλέτου της Φιλανδίας, καθώς επίσης και συνεργασίες με την Όπερα του Καΐρου, το Φεστιβάλ Επιδαύρου και τη Σκάλα του Μιλάνου. Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου « Η Ιστορία του Ενδύματος – Ο Δυτικός κόσμος και η Ελλάδα» (2010), επιμελήτρια της έκθεσης και του καταλόγου « Γιάννη Μέτσης – Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών» (2011), και συνεπιμελήτρια του συλλογικού τόμου «Presence and Absence: The Performing Body» (2014). Είναι βασικός δημιουργός της πλατφόρμας «Performance: Visual Aspects of Performance Practice (InterDisciplinary.Net)», διεθνής επιμελήτρια σχεδιασμού κοστουμιών στο World Stage Design 2013, επιμελήτρια στο πρόγραμμα Costume in Action (WSD13), Συνεκδότρια του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «Studies in Costume and Performance (Intellect, 2016)». Ίδρυσε και ηγείται της πρώτης ερευνητικής ομάδας για την ενδυματολογία στις παρασταστικές τέχνες με όνομα «Costume in Focus» και έδρα το πανεπιστήμιο Aalto.

 

  • Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Μ.Π.

Ο κος Κωνσταντίνος Κωστόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Μ.Π., Διπλωματούχος Αρχιτέκτονας Μηχανικού του ΕΜΠ (1989), Master of Architecture του Πανεπιστήμιου της Νότιας Καλιφόρνιας (υποτροφία Fulbright), Μετεκπαίδευση σε Ενεργειακό Σχεδιασμό Κτιρίων (ΕΚΠΑ, 2005), και στη Διοίκηση Έργου. Είναι κάτοχος του Post Graduate Certificate in Higher Education στο Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ, a. Fellow της Higher Education Academy (2016) και Υποψήφιος Διδάκτορας ΕΜΠ, με ερευνητικά ενδιαφέροντα στην Αρχιτεκτονική Τεχνολογία και Εκπαίδευση. Μέλος ΤΕΕ 1990, έχει μελετήσει και επιβλέψει ιδιωτικά έργα, με διακρίσεις σε δυο Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, και παράλληλα ανέπτυξε διδακτικό έργο σε Αρχιτεκτονικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει σημαντική επαγγελματική εμπειρία στη μελέτη, κατασκευή και διοίκηση κτιριακών έργων μικρής και μεγάλης κλίμακας, και κατασκευασμένο έργο. Εργάστηκε στην κατασκευή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Από το 2001 διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής Έργου της Jacobs GIBB, σύμβουλο του ΑΘΗΝΑ 2004 στην Ολυμπιακή Προετοιμασία (Overlays), και κατόπιν Διευθυντής Έργου στην κατασκευή Εμπορευματικών Σταθμών της ALDI Hellas. Την πενταετία 2013-2018 εργάστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής στο κάμπους του Πανεπιστημίου του Νόττινχαμ στο Νίνγκπο της Κίνας, διδάσκοντας Τεχνολογία και Σχεδιασμό, και ως Διευθυντής του Ά Κύκλου Σπουδών Αρχιτεκτονικής (RIBA part 1). Από το 2018 διδάσκει Αρχιτεκτονική Τεχνολογία και Σχεδιασμό στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Το 2019 ηγήθηκε Ομάδας του ΕΜΠ και απέσπασε Β’ Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό μελέτης-κατασκευής της UIA-CBC. Έχει κάνει διαλέξεις και workshops σε πανεπιστήμια της Κίνας. Από το χειμερινό εξάμηνο του 2020 δίδαξε το μάθημα του Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Έργων στο παλιό πρόγραμμα Σπουδών του ΠΜΣ: «Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων: Αειφορικός και Κοινωνικός Σχεδιασμός».

 

  • Στέφανος Παλλαντζάς, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ / Πρόεδρος ΕΙΠΑΚ

Ο κος Στέφανος Παλλαντζάς είναι Πολιτικός Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου ειδικεύτηκε στον χρονικό και οικονομικό προγραμματισμό μεγάλων έργων. Για είκοσι σχεδόν χρόνια ασχολήθηκε με το project management και την τεχνική υποστήριξη με εξοπλισμούς και υλικά μεγάλων έργων, ενώ παράλληλα κατασκεύαζε σπίτια, προσπαθώντας πάντοτε να εφαρμόσει τεχνολογίες και λογικές φιλικές στο περιβάλλον. Τον Μάρτιο του 2012 ίδρυσε μαζί με άλλους μηχανικούς το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ (www.eipak.org) , το οποίο σήμερα αποτελεί επίσημο εκπρόσωπο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παθητικών Κτιρίων στην Ελλάδα και την Κύπρο, αριθμεί πάνω από 100 μέλη, διεξάγει σεμινάρια πιστοποίησης σχεδιαστών  και τεχνικών παθητικών κτιρίων και συμμετέχει σε διεθνή φόρα και ευρωπαϊκά προγράμματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Έχει κάνει πολλές παρουσιάσεις για το Παθητικό Κτίριο σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε εκδηλώσεις σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Κροατία, Βουλγαρία, Κύπρο και Τουρκία, ενώ είναι εισηγητής στα Σεμινάρια Passive House Basics, Χρήσης PHPP και Certified PH Designer και tradesperson που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Είναι Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΠΑΚ και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παθητικού Κτιρίου (iPHA) από την ημέρα της ίδρυσης της, μέλος του Affiliates Council, της διεπιστημονικής επιτροπής και της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της iPHA από το 2013, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου παθητικών κτιρίων από το 2015.