Καινοτόμα υλικά και πρακτικές στον σχεδιασμό

Κωδικός Μαθήματος:

B2

Εξάμηνο:

Β' Εξάμηνο

Ώρες:

3

Μονάδες ECTS:

4

Σύνδεσμος στο eClass:

https://eclass.uniwa.gr/courses/IA208/


Συντονισμός μαθήματος: Δρ. Ζωή Γεωργιάδου, Αθηνά Σταυρίδου

Περίληψη

Η εισαγωγή καινοτομιών συνδέεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας προσδιορίζοντας ένα ολόκληρο φάσμα νέων υλικών και εφαρμογών. Τα ευφυή υλικά, ως δομικά στοιχεία εντάσσονται σε μία καινοτόμο νέα περιοχή του σχεδιασμού με πολλές δυνατότητες για την κατασκευή έξυπνων περιβαλλόντων, κτιρίων και αντικειμένων με ευρεία προοπτική εφαρμογών και δυναμική εξέλιξη.

Ο υπολογιστικός σχεδιασμός διαμορφώνει σταδιακά ένα σύγχρονο περιβάλλον συνεχούς ροής πληροφοριών, υπολογιστικών συστημάτων και αλγορίθμων, που οδηγούν στον συνολικό έλεγχο των ιδιοτήτων, της συμπεριφοράς και κάθε λογής στοιχείων, που αφορούν τα υλικά στην σχεδιαστική διαδικασία. Νέες τεχνολογίες, όπως η χρήση της νανοτεχνολογίας, συμβάλλουν σε ραγδαίες εξελίξεις στην επιστήμη των υλικών, αυξάνοντας τις απαιτήσεις, το εύρος των ιδιοτήτων τους, τη μεταβλητότητα τους, την ανταπόκριση τους σε διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος, τη θερμότητα το φως και τον ηλεκτρισμό. Έτσι, διαμορφώνεται ένα διευρυμένο πεδίο ανάμεσα στη συμβατική διαχείριση των υλικών ως κατασκευαστικών μερών ενός έργου και τη διαφαινόμενη ενεργή συμμετοχή τους στην παραγωγή των αρχιτεκτονικών μορφών και στην αντιμετώπιση τους ως δυναμικών και όχι ως στατικών συστημάτων.

Το περιεχόμενο του μαθήματος εστιάζεται στο πεδίο έρευνας των ευφυών υλικών, σε ό,τι αφορά την εμφάνιση, τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους, τη δομή και τις κατηγορίες τους, με βάση τον μηχανισμό προσαρμογής τους στο περιβάλλον και το οπτικό αποτέλεσμα. Αναφέρονται περιπτώσεις δομικών εφαρμογών και επιμέρους κατασκευαστικών συστημάτων και μορφών που αναδεικνύουν τον ρόλο τους στη σχεδιαστική διαδικασία. Πραγματοποιείται κριτική θεώρηση του τρόπου με τον οποίο γίνεται η ενσωμάτωση τους στις υφιστάμενες κατασκευαστικές πρακτικές και διερευνώνται τα στοιχεία που επαναπροσδιορίζουν τα αειφορικά χαρακτηριστικά τους.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια

  • Θα αναγνωρίζει τις διεπιστημονικές διαστάσεις της δημιουργικής σκέψης στον σχεδιασμό.
  • Θα κατανοεί τις επιστημονικές διαστάσεις της έρευνας και της καινοτομίας στα δομικά υλικά και τα κατασκευαστικά συστήματα.
  • Θα ανακαλύπτει την υλικότητα των σύγχρονων κατασκευών.
  • Θα συνδέει τη διαδικασία σχεδιασμού, τη μορφοδοσία, την τεχνογνωσία, την κατασκευαστική λογική, τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά των σύγχρονων υλικών, καθώς και την υλοποίηση του έργου.
  • Θα συγκρίνει και αξιολογεί νέα υλικά και κατασκευαστικές τεχνικές.
  • Θα είναι σε θέση να αναλύει τις ιδιοτήτες και τη συμπεριφορά των σύγχρονων υλικών στις κατασκευές.