Ακουστικός – ηχητικός σχεδιασμός

Κωδικός Μαθήματος:

A4

Εξάμηνο:

Α' Εξάμηνο

Ώρες:

3

Μονάδες ECTS:

6


Υπεύθυνος Μαθήματος: Δρ. Μπόμπολος Νίκος

 

Περίληψη

Θεματολογία του μαθήματος περιλαμβάνει τρία επιμέρους ζητήματα: 

Α.ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: 

Έχει σκοπό να παράσχει στις φοιτήτριες και τους τους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια, ώστε  να ενσωματώνουν με επιτυχία στην αρχιτεκτονική τους σύνθεση, την προστασία των κελυφών και χώρων που μελετούν, από θορύβους κάθε κατηγορίας. 

Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται μια μεθοδολογία έρευνας και επιλογών προστασίας υφιστάμενων ή νέων χώρων και κτιρίων, από το θόρυβο, μέσω μιας ολιστικής συνθετικής αντιμετώπισης κάθε αρχιτεκτονικής μελέτης (λειτουργικής, κατασκευαστικής, αισθητικής) και με γνώμονα τη βιωσιμότητα των αρχιτεκτονικών κατασκευών. 

Τα ζητήματα που πραγματεύεται το μέρος του μαθήματος «Ηχοπροστασία» είναι: 

  • Το περιεχόμενο και η εφαρμογή των προδιαγραφών και απαιτήσεων ηχομόνωσης κτιρίων και του σχετικού ελληνικού κανονισμού.
  • Τον υπολογισμό ηχοπροστασίας υφιστάμενων χώρων και κτιρίων από διαφορετικές πηγές θορύβου και την εκτίμηση των αναγκών βελτίωσής της.
  • Τη διαδικασία εκπόνησης της μελέτης (υπολογισμοί, επιλογή μεθόδου και κατάλληλων υλικών) για την αποτελεσματική και βιώσιμη ηχοπροστασία των εσωτερικών χώρων κάθε υφιστάμενης ή νέας κατασκευής.

Β.ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ 

Έχει σκοπό να προσφέρει στις φοιτήτριες και τους φοιτητές την ικανότητα να διασφαλίζουν την βέλτιστη ακουστική ποιότητα σε κάθε εσωτερικό χώρο, ανάλογα με τις χρήσεις, το μέγεθος και τις ανάγκες του, ρυθμίζοντας το χρόνο αντήχησης, την ευκρίνεια των ήχων και το επίπεδο εμπιστευτικότητας των συνομιλιών. 

Τα ζητήματα που πραγματεύεται το μέρος του μαθήματος «Ακουστική ποιότητα» είναι: 

  • Το περιεχόμενο και η εφαρμογή των προδιαγραφών και απαιτήσεων ακουστικού σχεδιασμού κλειστών χώρων.
  • Ο υπολογισμός της ακουστικής ποιότητας υφιστάμενων εσωτερικών χώρων.
  • Η εκπόνηση μελετών ακουστικής βελτίωσης/διόρθωσης, με στόχο τη βέλτιστη ενδεδειγμένη ακουστική ποιότητα των χώρων και την ενεργό και ολοκληρωμένη ένταξη των επεμβάσεων στην αρχιτεκτονική τους (λειτουργική/αισθητική/κατασκευαστική) διαμόρφωση.
  • Η εξοικείωση και η εμβάθυνση στις διαδικασίες επίλυσης των ζητημάτων ακουστικής ποιότητας με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού.

Γ.ΗΧΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 

Έχει σκοπό να προσφέρει στις φοιτήτριες και τους φοιτητές τα προσόντα, ώστε να κατανοούν και να εφαρμόζουν τις βασικές αρχές του ηχητικού σχεδιασμού περιβάλλοντος, της διαχείρισης θορύβου και της προσέγγισης ηχοτοπίου, συνδυάζοντας πολλαπλές πτυχές της βιωσιμότητας. 

Τα ζητήματα που πραγματεύεται το μέρος του μαθήματος «Ηχητικός σχεδιασμός περιβάλλοντος» είναι: 

  • Διαχείριση θορύβου – μοντελοποίηση και χαρτογράφηση ηχητικού περιβάλλοντος. Η μοντελοποίηση θορύβου είναι μια διαδικασία προσομοίωσης και πρόβλεψης της διάδοσης του θορύβου στο περιβάλλον.
  • Προσέγγιση ηχοτοπίου στον ηχητικό σχεδιασμό. Το ηχοτοπίο αφορά την αντιληπτική κατασκευή του ηχητικού περιβάλλοντος, μέσω περιγραφικών δεικτών ηχοτοπίου.
  • Βιώσιμη αστική ανάπτυξη και βιώσιμος ηχητικός σχεδιασμός. Ο ήχος αποτελεί εργαλείο και ευκαιρία βιώσιμης ανάπτυξης. Κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές θεωρίες όπως η κυκλική οικονομία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και την επίτευξη μειωμένων εκπομπών θορύβου.

 

Μαθησιακά Αποτελέσματα

-Ικανότητα κατανόησης και εφαρμογής προδιαγραφών και απαιτήσεων ηχομόνωσης κτιρίων και του σχετικού ελληνικού κανονισμού.

-Αναλυτική ικανότητα εκτίμησης και υπολογισμού ηχομονωτικής ικανότητας υφιστάμενων χώρων και κτιρίων από διαφορετικές πηγές θορύβου.

-Συνθετική ικανότητα συνδυασμένης εκπόνησης μελετών ηχομόνωσης χώρων και κτιρίων από διαφορετικές πηγές θορύβου και αρχιτεκτονικής/αισθητικής διαμόρφωσης.

-Ικανότητα κατανόησης και εφαρμογής προδιαγραφών και απαιτήσεων ακουστικού σχεδιασμού κλειστών χώρων.

-Αναλυτική ικανότητα εκτίμησης και υπολογισμού ακουστικής ποιότητας υφιστάμενων εσωτερικών χώρων.

-Συνθετική ικανότητα εκπόνησης μελετών ακουστικού σχεδιασμού/ακουστικής διόρθωσης και αρχιτεκτονικής/αισθητικής διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων.

-Ικανότητα χρήσης ειδικού λογισμικού εκτίμησης, υπολογισμών και μελετών ακουστικού-ηχητικού σχεδιασμού εσωτερικών χώρων.

-Ικανότητα εφαρμογής μεθόδων ανάλυσης, εκτίμησης και ανάδειξης ακουστικής-ηχητικής ποιότητας εξωτερικών χώρων και ηχοτοπίων.