Δρ. Τάτλα Ελένη, Δρ. Χιωτίνης Νικήτας, Δρ. Πάγκαλος Παναγιώτης, Δρ Ράπτη Παναγιώτα, Ξηροπαΐδης Γεώργιος
Υπεύθυνη Μαθήματος: Δρ. Τάτλα Ελένη
Περίληψη
Ο χώρος είναι φορέας νοήματος, ομοίως και τα αντικείμενα που τον απαρτίζουν. Τόσο διάφοροι φιλοσοφικοί στοχασμοί, αλλά και ψυχολογικές έρευνες, ψυχοπαθολογικά πειράματα και δεδομένα, όσο και η ερμηνεία της εξέλιξης των μορφών σε συνδυασμό με την εξέλιξη της Σκέψης, οδηγούν στη διαπίστωση της «εσωτερικής σχέσης» ανθρώπου-χώρου και μορφών. Ο «κάτοικος του χώρου οικειώνεται τα στοιχεία που τον αρθρώνουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτά να αποτελούν πλέον ευαισθητοποιημένα όρια του σωματικού του σχήματος». Οι δε μορφές της Τέχνης αποτελούν «κιβωτό» πολιτισμικών προτάσεων, διαφυλάττοντας σε μορφές και σχήματα τις φιλοσοφικές θεμελιώσεις των εποχών τους. Ο σχεδιαστής των χώρων της καθημερινής μας ζωής και ο δημιουργός μορφών Τέχνης, έχουν λοιπόν φύσει και θέσει σημαντική αποστολή. Ιδίως από τον 18ο αιώνα και εξής, πλήθος αισθητικών θεωριών σπεύδουν να τους στηρίξουν. Η παρούσα σειρά μαθημάτων στοχεύει στην κριτική θεώρηση των θεωριών αυτών. Επιπρόσθετα και συμπληρωματικά το μάθημα εστιάζει σε βασικά προβλήματα της γενικής μεθοδολογίας των επιστημών που αφορούν τη φύση των επιστημονικών θεωριών, τη λογική και την επιστημονική μεθοδολογία, το πρόβλημα της επιστημονικής αλλαγής και του επιστημονικού ρεαλισμού. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στις αντιλήψεις των φιλοσόφων για το φυσικό χώρο και το χωρόχρονο. Εξετάζονται θέματα από την επιστήμη της γεωμετρίας, της τοπολογίας και των μη γραμμικών δυναμικών συστημάτων σε σχέση με την αρχιτεκτονική.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια:
- θα αποκτά ικανότητα φιλοσοφικής ερμηνείας, εντός του τομέα της αισθητικής, του δομημένου χώρου.
- θα είναι σε θέση να εφαρμόζει κατά τη διαδικασία παραγωγής νέων μορφών τις θεωρητικές προσεγγίσεις του τομέα της αισθητικής.
- θα έχει την δυνατότητα να επιλύει ζητήματα γενικής μεθοδολογίας των επιστημών που αφορούν τη φύση των επιστημονικών θεωριών.